Bizde altının saflığını gösterme ölçüsü olarak genellikle "ayar" kelimesi kullanılır, ama uluslararası piyasada kullanılan kelime "kırat"tır. "Kırat" hem altının, hemde elmas ve diğer kıymetli taşların ölçümünde kullanılan bir birimdir.
Elmas ve değerli taşları ölçmede kullanılan "kırat"ın bir birimi 200 mg'a eşittir. Yani 20 gramlık bir elmasınız varsa bu, 100 kıratlık bir elmastır. Doğada bulunan elmasın büyüklüğü çok seyrek olarak bir santimetrenin üzerindedir. Bugüne kadar bulunan en büyük elmas 3.106 kıratlık "Cullian"dır. Bundan 530 ve 517 kıratlık iki büyük ve 100 küçük elmas işlenmiştir. Altında kullanılan "kırat" veya "ayar" ise altının saflığını gösterir. 24 kırat(ayar) altın, içinde karışık başka bir metal olmayan %100 saf altındır. Tamamen saf altın çok yumuşak olduğundan genellikle bakır veya gümüş ile karıştırılır. Her bir kırat(ayar), altının tümünün 24'de biridir. Örneğin bir bileziğin 24'de 18'i altın 24'de 6'sı da gümüşten yapılmışsa o bilezik 18 kırat(ayar) altındır.
Altını ölçmede kullanılan bu komik sistem, yaklaşık bin yıl evvelki Almanların Mark isimli bir altın parasından kaynaklanmaktadır. Tamamen saf altından yapılan bu para 4.8 gramdır ve elmas ölçü biriminde ağırlığına göre 24 kırat ediyordu. Sonradan içine başka maddeler karıştırıldıkça içindeki altın miktarlarına bağlı olarak kırat ölçüsü düşürüldü
Altın beyaz, kırmızı, sarı gibi çeşitli renklerde beğenimize sunulur. Altın, bakır ile karıştırılırsa "kırmızı altın", gümüş ile karıştırılırsa "sarı altın", nikel veya platin gibi metaller içeriyorsa "beyaz altın" adını alır. İşte sizin 24 ayar altın deyiminin nasıl ve nereden geldiğinin küçük bir hikayesi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder